Guérande Terre de Sel

Guérande prosperovalo ve středověku a znovu v 19. století díky solným močálům, které pokrývají asi 7 km2. Každoročně se zde vyprodukuje přibližně 10 000 tun hrubé soli, ale pouze 300 tun jemné "fleur de sel", kterou kuchaři velmi oceňují. Více jsme se chtěly dozvědět právě v Terre de Sel v Pradel, kam jsme měly namířeno.
U infocentra už parkovalo mnohem více aut, než když jsme tam byly prvně. U vchodu jsem nahlásila, že máme rezervovanou prohlídku na 14 h. Opravdu, byla jsem na seznamu. Nejdříve jsme si měly prohlídnout výstavu, podívat se na prodávané prodkukty, než náz vyzvedne naše průvodkyně. Prohlídka solných nádrží bude v angličtině.
Takže jsme daly na radu a začaly si prohlížet výstavu. Psalo se zde o historii, byly zde i ukázky, jak se sůl "sklízí". Obrázky níže jsou ofocené z té výstavy, jelikož fotit se zde smělo.
 
P6184103a.jpg
P6184114a.jpg
P6184116a.jpg
P6184117a.jpg

Naše průvodkyně si nás vyzvedla včas. Po zdvořilostním úvodu se ujala slova a vyšly jsme k nádržím. Celý výklad stručně shrnu. Mořská voda se dostane do nádrží, rozlívá se do ok, kde zhruba 3 týdny až měsíc je v klidu. Pokud by sůl začala sbírat hned, dostalo by se z jednoho oka zhruba ten menší pytlík soli a když se tam nechá tu uvednou dobu, je z toho ten větší pytlík soli :-). Je sůl jemná - fleur de sel, která je také hezky bílá a je nejdražší. Pak sůl hrubší, která už tak bílá není a ještě hrubší, která je pak nejlevnější. Může se dochutit i různými příchutěmi. Okolo nádrží veškeré rostlinstvo je také slané, což jsme poctivě ochutnaly. Také se nás slečně průvodkyně ptala, zda-li u nás v Česku je jejich sůl k dostání. Abych pravdu řekla, odpověděla jsem, že nevím, nevybavila jsem si, že bych ji v našich běžných obchodech viděla. Možná, že ve specializovaných, kdo ví. Ale zcela náhodou jsem na tuto sůl natrefila v Německu v Kauflandu :-). Po prohlídce, která trvala zhruba 1,5 h jsme se vrátily do obchodu, abych si přeci jen nějakou tu sůl koupila. Doma jsem ji samozřejmě hned vyzkoušela a musím přiznat, že byla slanější než sůl, co obvykle kupuji. Stačilo jí použít málo.

Každopádně jsme byly o něco moudřejší a venku si na sluníčku daly malou svačinku. Pak byl čas opět jet dál. Tentokráte do našeho ubytování, které se nacházelo blízko Nantes na zámku ze 16. století. To jsem mamce předem neřekla, abych ji překvapila, kde budeme nocovat. Jen aby to klaplo, po zkušenosti s kamennou studenou vilou v Morlaix....

P6184119a.jpg
P6184121a.jpg
P6184125a.jpg
P6184134a.jpg
P6184135a.jpg
P6184153a.jpg
P6184159a.jpg
P6184162a.jpg
 
© bretagne2016.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma